We zijn tien jaar verder…
Hoofdredactioneel
Het is alweer bijna tien jaar geleden dat protesten in de Arabische wereld wekenlang het Nederlandse nieuws domineerden. Voor ZemZem is het daarom tijd om stil te staan bij de gebeurtenissen destijds en de uitwerking ervan vandaag de dag. In de Nederlandse media domineert het beeld dat de Arabische Lente is uitgelopen op een gewelddadige winter. Dat wil zeggen, áls er in dit jaar van pandemie en klimaatverandering al aandacht is voor de landen in Midden-Oosten en Noord-Afrika.
Op 17 december 2010 stak de groenteverkoper Mohammed Bouazizi zichzelf in brand in het Tunesische stadje Sidi Bouzid als wanhopige reactie op de aanhoudende vernederingen door de autoriteiten. De grote protesten die volgden leidden tot het vertrek van de Tunesische president Zine El Abidine Ben Ali op 14 januari 2011, na een presidentschap van 23 jaar. In een mum van tijd verspreidden de protesten zich over de hele regio. Op 11 februari 2011 vertrok ook de Egyptische president Hosni Mubarak, na bijna dertig jaar aan de macht te zijn geweest. De beelden van de grootschalige protesten op het Tahrirplein in Caïro gingen de hele wereld over en werden iconisch. Ook in Bahrein, Jemen, Syrië en Libië ontstonden grootschalige protestbewegingen. Bahreiners protesteerden op het Parelplein in Manamah. In de straten van Jemen eiste men het aftreden van Ali Abdullah Saleh, die uiteindelijk in februari 2012 opstapte. In Syrië demonstreerden grote groepen mensen tegen Bashar al-Assad. De opstand in Libië resulteerde in de dood van de Libische president Muammar Gaddafi. Ook in landen als Marokko en Irak waren aanzienlijke protesten.
Na de val van een aantal dictators overheerste even optimisme, zowel in de regio zelf als bij velen in het Westen. Eind 2012 bracht ZemZem nog een nummer uit met als thema ‘Syrië na Assad’. Tja. Dat optimisme is dus omgeslagen. Dat heeft vooral te maken met de gruwelijke beelden die Nederland bereiken vanuit Syrië en met de verhalen van de grote aantallen vluchtelingen uit dat land. Ook berichten uit Egypte over de ongeëvenaarde inperking van rechten en vrijheden zijn weinig hoopgevend en lijken al snel het idee te rechtvaardigen dat er in de regio nou eenmaal geen vrede is zonder een dictatuur. De Libische situatie, waar twee overheden elkaar bevechten, geeft evenmin aanleiding tot optimisme. En in Jemen is een van de grootste humanitaire rampen van de moderne geschiedenis gaande – een ramp die nauwelijks aandacht krijgt in de westerse media.
In dit nummer onderzoeken we de gevolgen van de protesten in de Arabische wereld. Deze ZemZem opent met een discussie tussen vijf Midden-Oostenkenners die terugkijken op de gebeurtenissen van 2011. Paul Aarts, Carolien Roelants, Mounir Samuel, Petra Stienen en Sami Zemni reflecteren op de afgelopen tien jaar. Andere artikelen in het katern onderzoeken de ontwikkelingen sinds 2011 met aandacht voor de verschillen tussen de betrokken landen. Ophélie Mercier analyseert de Egyptische politieke dynamiek sinds de opstanden in 2011 door de lens van de Caïreense kunstscene. Marina de Regt, Jamal Badr en Said Al-Jariri behandelen verschillende perspectieven op de geweldspiraal waar Jemen zich sinds 2011 in bevindt. Roel Meijer bespreekt de islamistische bewegingen die na 2011 meer ruimte kregen en onderzoekt waarom sommige van hen wel en andere niet in staat waren om de politieke scene te betreden. En Maaike Voorhoeve blikt terug op de verschillende maatregelen die in Egypte,Tunesië en Libië zijn genomen om af te rekenen met de mensenrechtenschendingen die zijn gepleegd onder respectievelijk Mubarak, Ben Ali en Gaddafi.
Niet alleen onderzoekers blikken in dit nummer terug en vooruit. In de luchtfoto’s van de demonstrerende mensenmassa’s is het vaak nauwelijks mogelijk om nog individuen te ontwaren. Toch waren het personen, mensen die ieder voor zich de keuze maakten om de straat op te gaan en daar ieder hun eigen ervaringen beleefden. Om hun een gezicht te geven hebben we demonstranten uit verschillende landen gevraagd om herinneringen op te halen aan een moment tijdens de opstanden dat in hun geheugen gegrift staat. Maar niet alleen de helden krijgen een gezicht: Ugur Ümit Üngör geeft in zijn typologie van daders onder Assad ook een gezicht aan de mensen die zich sinds 2011 schuldig maken aan gruwelijk geweld en mensenrechtenschendingen in Syrië.
Hoewel de artikelen in dit nummer zich concentreren op landen in de Arabische wereld, is het belangrijk om te benadrukken dat de protesten in die regio niet los gezien kunnen worden van protesten die elders in de wereld plaatsvinden. De regio bevindt zich niet in een vacuüm, maar is op allerlei manieren verbonden met de rest van de wereld. In zijn stuk over de protesten die wereldwijd uitbraken in 2019, pleit Koen Bogaert er dan ook voor om die protesten als mondiaal fenomeen te begrijpen. Van Chili tot Hongkong en van Frankrijk tot Iran gingen mensen de straat op. En ook weer in de Arabische wereld. De recente opstanden in Algerije, Soedan en Libanon laten zien dat de ‘Arabische Lente’ nog niet voorbij is: het is een langdurig proces. En dat is dan toch weer reden voor hoop.
Josephine van den Bent en Maaike Voorhoeve
Hoofdredactie
Josephine van den Bent en Maaike Voorhoeve
Eindredactie
Nicolet Boekhoff-van der Voort, Fien De Block, Nina van Kampen en Nynke van Leeuwen
Tekstredactie
Brigitte van de Pas Redactie Lucia Admiraal, Ellen van de Bovenkamp, Birkan Calik, Fien De Block, Chaima El Morabet, Monica Lam, Yentl de Lange, Dorieke Molenaar, Ruth Sudhölter, Maria Vliek en Joas Wagemakers
Medewerkers aan dit nummer
Jaafar Alloul, Huda al-Attas, Jamal Badr, Morraya Benhammou, Koenraad Bogaert, Tim Bouwhuis, Susanne Buijze, Mònica Colominas Aparicio, Joanne Dijkema, Burak Fici, Saeed Al-Gariri, Minouche Jansen, Coen van Kessel, Vanessa Lambrecht, Lara van Lookeren Campagne, Roel Meijer, Ophélie Mercier, Judith Naeff, Marina de Regt, Sholeh Rezazadeh, Mark Snijder, Thirza Snoek, Ugur Ümit Üngör, Dirk Wanrooij, Roel Welling, Johan Weststeijn en Sasha William
In deze ZemZem
Katern: 10 jaar na de Arabische Lente
Waar begon en eindigt de Arabische Lente? Verslag van de ACMES-ZemZem paneldiscussie ‘Tien jaar na de Arabische Lente’
Lucia Admiraal
9
TERUGBLIK ‘Arresteer mij maar’
Herinneringen van Zafer Saleh Alsadaka aan de opstanden in Syrië
20
Syrische oorlogsmisdadigers en Assads geweldsapparaat
Uğur Ümit Üngör
25
TERUGBLIK We zullen niet vergeten en niet vergeven
Een activiste van de 20 Februaribeweging, Marokko
35
Afrekenen met het verleden: ‘transitional justice’ na de opstanden van 2011
Maaike Voorhoeve
38
TERUGBLIK Van padvinder tot revolutionair. Ervaringen van Younes Nagem tijdens de Libische revolutie
49
Echo’s van de ‘Egyptische Revolutie’. Een decennium door de ogen van de onafhankelijke kunstsector in Caïro
Ophélie Mercier
53
TERUGBLIK Te vroeg voor revolutiekunst? Reflecties op de Egyptische revolutie
64
Islamisme en de Arabische Lente
Roel Meijer
67
TERUGBLIK Jemen: een revolutie van gewichtloze dromen
Huda al-Attas
77
Jemen tien jaar later: perspectieven uit Noord en Zuid
Jamal Badr, Saeed Al-Gariri en Marina de Regt
82
TERUGBLIK Een staking, een professor en een zaghruta
Herinneringen aan de Tunesische revolutie
91
Lenteliteratuur: hoe romans een stem en gezicht geven aan de revoluties
Vanessa Lambrecht en Mark Snijder
94
Spoken van Tahrir. De Arabische wereld als epicentrum van een mondiale omwenteling?
Koenraad Bogaert
102
Rubrieken
Borg el-Qahira – Portret van Gert Borg (Afscheid van een generatie)
Joas Wagemakers
113
Joodse auteurs in Caïro en Beiroet, Euro-Maghrebijnse emigratie naar de Emiraten en vroegmoderne Arabische sterrenkunde (Proefschriften)
121
Twee schilderijen van Ahmed Morsi en de Arabische nederlaag van 1967 (Wetenschap)
Johan Weststeijn
131
Puur ongeluk of georganiseerde criminaliteit? De brandproblematiek van het vroegmoderne Istanbul (Wetenschap)
Burak Fici
143
Toledo: Convivencia, mythe en religieuze polemiek (Wetenschap)
Mònica Colominas Aparicio
155
De administratieve sloop van Palestijnse huizen op de Westelijke Jordaanoever. De ondermijning van eigendomsrechten als middel voor Israëlische annexatie (Scriptie)
Sasha William
167
Afscheid van Angeline van Achterberg (1949-2020) (In memoriam)
Marina de Regt
178
Kunst en cultuur
‘Mijn kunstwerken zijn als pagina’s van een gestolen boek’. Een portret van Ali Eyal (Interview)
Judith Naeff
183
Geslaagd voor de ‘Riz Test’? Beelden van moslims in westerse filmcultuur
Tim Bouwhuis
192
Literatuur
De winnaars van de El Hizjra Literatuurprijs 2019 (Literatuur)
200
De kat, het dienstmeisje en de echtgenote. Vertaling van een kort verhaal door Daisy al-Amir (Literatuur)
Susanne Buijze, Joanne Dijkema, Minouche Jansen, Coen van Kessel, Lara van Lookeren Campagne, Thirza Snoek en Roel Welling
206
De tragedie van de Arabische Lente. Een abstracte poging tot waardebepaling. Noah Feldman, The Arab Winter, A Tragedy (Recensie)
Dirk Wanrooij
214
Signalementen (Literatuur)
Fien De Block en Ruth Sudhölter
218