2012/3 Syrië na Assad

Syrië na Assad

Hoofdredactioneel

Niemand weet hoe lang het regime van Bashar al-Assad nog in het zadel zal zitten. Iedere dag bereiken ons beelden van het geweld in Syrië. Het naar buiten brengen van die beelden is een gevaarlijke onderneming, zegt de Syrische filmmaker Ali Atassi in deze ZemZem. Hij is een van de drijvende krachten achter Kayani, een platform voor jonge Syrische filmmakers en burgerjournalisten. Achter in deze ZemZem hebben we een dvd bijgesloten met vijf filmpjes van Kayani.

Zijn we daadwerkelijk getuige van de revolutie? Deze vraagt stelt Dima Hamadeh in een prikkelend essay. Het is in Syrië illegaal om een camera bij je te dragen. Je kunt er zelfs om vermoord worden. Basil al-Sayed filmde zijn eigen dood. Volgens Hamadeh is hij de ultieme getuige. 

Onlangs hoorde Maarten Zeegers voor het eerst weer van een Syrische kennis van hem. In de zomer van 2010 kwam hij vrijwel elke dag thuis bij zijn christelijke familie in Maaloula. Na het uitbreken van de revolutie hoorde hij niets meer van ze. Tot hij een opmerkelijk vriendschapsverzoek kreeg via Facebook. 

Vanuit Amman volgt Marjolein Wijninckx van IKV/PaxChristi de ontwikkelingen in de regio al jaren op de voet. Toen ze tien jaar geleden begon met het opzetten van een programma in Syrië was het uitgangspunt dat er spoedig een ander regime zou komen. ‘Het duurt langer dan gehoopt, maar het Syrië van morgen wordt vandaag bepaald,’ schrijft zij. 

Een van de mensen die nu een bijdrage aan die toekomst levert is Ahmed Mouaz al- Khatib al- Hassani. ln november 2012 is hij gekozen tot voorzitter van de Syrische Nationale Coalitie van Oppositionele en Revolutionaire Krachten, de verenigde Syrische oppositie. Peter Grol kent hem al jaren en noemt hem in zijn portret een politicus uit plichtsbesef. Zelf is Grol betrokken bij activiteiten van Syriërs in Nederland, zoals het Jasmijnplein in Rotterdam. 

Afgelopen najaar was Meltem Halaceli in Hatay, de Turkse provincie aan de grens met Syrië, waar haar moeder vandaan komt. Ze werkte mee aan de VPRO-documentaire ‘Landsgrenzen van Turkije’ en sprak in Antakya familieleden, intellectuelen, religieuze leiders, Syrische vluchtelingen en kunstenaars. Ze hoorde veel pijnlijke verhalen uit de mond van tegenstanders van regime, maar ook het verhaal van Nadima, wier vader is omgebracht door strijders van het Vrije Syrische Leger. 

Hoewel onduidelijk is hoe lang het Syrische regime nog aan de macht zal zijn voert Assad een verloren strijd, stellen Iba Abdo en Khaled Al Haj Saleh. In hun bijdrage roepen ze de Verenigde Staten en Europa op de reeds bevrijde gebieden alvast te steunen bij de wederopbouw. 

Hoofdredactie
Jurgen Maas & Annemarike Stremmelaar 

Redactie
Josephine van den Bent, Anna Bukhari, Nina ter Laan, Hanna Leyerzapf, Madelon Stokman en Joas Wagemakers

Eindredactie
Josephine van den Bent & Annemarike Stremmelaar 

Aan dit nummer werkten mee
Iba Abdo, Khaled Al Haj Saleh, Asis Aynan, Joost Dibbits, Erella Grassiani, Evert-Jan Grit, Peter Grol, Meltem Halaceli, Dim Hamadeh, Maarten Jan Hijmans, Fik Meijer, Luitgard Mols, Sytske Sötemann, Marjolein Wijninckx, Robbert Woltering en Maarten Zeegers

In deze ZemZem

Politicus uit plichtsbesef
Ahmed Mouaz al-Khatib al-Hassani 
Portret 
Peter Grol 
6

Kayani (mijn bestaan)
Film 
Evert-Jan Grit 
9

Bericht uit Maaloula
Onwrikbare beelden 
Maarten Zeegers 
12

Zijn we getuige van een revolutie? 
Essay
Dima Hamadeh 
16

Syrische revolutie in Nederland 
Het Jasmijnplein en het Syrisch Comité
Peter Grol 
20

Assad voert een verloren strijd
lba Abdo & Khaled Al Haj Saleh 
23

Het Syrië van morgen 
Marjolein Wijninckx 
31

Nadima zingt 
Interview 
Meltem Halaceli 

De Musa-tetralogie
Column
Asis Aynan
38

Werken in de schaduw van het Arabisch
Portret van Harry Stroomer
Aflevering 15 van de serie Afscheid van een generatie 
Jurgen Maas
41

Hooligans in Constantinopel: het Nika oproer
Wetenschap
Fik Meijer 
50

Ultra’s: tussen stadion en Tahriplein
Wetenschap
Robbert Woltering 
55

Kunstcollecties uit de islamitische wereld in Nederland
Arabisch borduurwerk voelen
Wetenschap
Luitgard Mols 
60

Racisme in Israëlische schoolboeken
Interview
Maarten Jan Hijmans 
70

Roept de koran op tot terrorisme?
Scriptie 
Joost Dibbits
75


Literatuur

Elk hoofd zijn eigen hoofdpijn
Monique Samuel, Mozaïek van de revolutie
Petra Stienen, Het andere Arabische geluid
Esmeralda van Boon, Vertrouw op Allah, maar bind wel je kameel vast 
Jurgen Maas 
83

Naar deze verteller willen we luisteren
Breaking the Silence, Getuigenissen van Israëlische soldaten uit de bezette gebieden 2000-2010
Erella Grassiani 
86

Een man die zichzelf hervond 
Salman Rushdie, Joseph Anton. Een memoir
Sytske Sötemann 
89

Signalementen
92

Verder lezen

Wat leuk dat u geïnteresseerd bent in ZemZem!

Vaste lezer worden? U kunt in onze webshop een jaarabonnement afsluiten (22,50 per jaar). Ook kunt u hier losse nummers bestellen.