Ter gelegenheid van het verschijnen van het nieuwste nummer over eetcultuur en voedselpolitieke organiseert tijdschrift ZemZem op 15 juni 2024 een culinair evenement in Maqam, Amsterdam. Hoewel ook veel moslims…
Archief
Rumi en de vlucht als lotsbestemming
RECENSIE In zijn nieuwe boek over Rumi benadrukt Kader Abdolah zijn verwantschap met de geliefde dertiende-eeuwse Perzische dichter. Beiden zijn niet alleen schrijver, maar ook vluchteling. Hoewel zijn boek een…
De problematisering van waarheidsteksten
De olifant en het soefisme In zijn gedichten gebruikt Rumi beelden en allegorieën om complexe thema’s begrijpelijk te maken voor een breed publiek. Zo ook het verhaal over de olifant.…
De Palestijnse kwestie in hedendaagse kunst. Interview met kunstenaar Susanne Khalil Yusef
Beeldend kunstenaar Susanne Khalil Yusef (1984) is de kleindochter van gevluchte Palestijnen. Met haar werk belicht ze Palestijns leed. Een interview. Op een zonnige zaterdag in juni bezoek ik de…
Mao in de Arabische wereld en Palestina in China
Sino-Arabische solidariteit in de jaren zestig en zeventig In de jaren zestig en zeventig van de twintigste eeuw waren zowel Mao’s Rode Boekje als het beeld van de Palestijnse vrijheidsstrijder…
Opgroeien tussen vrees en hoop. In gesprek met Ritta
Portret De Palestijns-Syrische Ritta vluchtte op zestienjarige leeftijd uit Syrië naar Nederland. Ze vertelt ZemZem hoe het was om te leven in een vluchtelingenkamp, over het leven in Nederland en…
Tegendraadse intellectueel en schrijver van de menselijke tragiek. In memoriam: Elias Khoury
Op 15 september van dit jaar overleed Elias Khoury. De Libanese publieke intellectueel stond bekend om zijn literaire werk en om zijn politiek engagement. Door de ogen van zijn eenvoudige…
Terug naar het land van je ouders. In gesprek met Touria Aziz
Portretje Gepubliceerd in 2024/2 Over grenzen en mensen Migratie is in de eerste plaats de uiting van een diepe, menselijke drijfveer, namelijk de impuls om je leven te willen verbeteren. Dat…
De visumprocedure voor Algerije: krijgt het Europese paspoort dan eindelijk bonje met de grens?
Veel Europeanen kunnen zich maar moeilijk voorstellen dat ze de gevaarlijke tocht over zee zouden maken om illegaal een grens over te steken. Met hun rode paspoort ervaren zij immers…
Praten met vreemden
Taal speelt tegenwoordig een belangrijke rol in het migratiedebat. Contact tussen mensen die verschillende talen spreken is echter zo oud als de straat. In dit artikel schetst Kees Versteegh hoe…
De vrouwen van Breskens
Op een reeks foto’s uit de jaren zeventig kijken vrouwelijke Turkse arbeiders uitdagend in de lens. Het verhaal van deze vrouwen die in de Belgische fabrieken werkten bleef tot voor…
‘Wanneer ben je geen vluchteling meer?’. In gesprek met Tamer Alalloush
Portret Gepubliceerd in 2024/2 Over grenzen en mensen Alalloush is altijd een actieveling geweest. In zijn moederland Syrië organiseerde hij acties en bijeenkomsten om aandacht te vragen voor verandering, vrijheid…
Van gewenste arbeid tot roep om dichte grenzen en van feiten tot gevoel. In gesprek met Tineke Strik over het migratiedebat
Migratie houdt de gemoederen behoorlijk bezig. Zowel de Belgische regering in 2018 als de Nederlandse in 2023 vielen erover. Europarlementariër Tineke Strik heeft het debat en beleid door de jaren…
Achtergrond Libanon
Op zoek naar achtergrond bij het nieuws dat ons nu dagelijks vanuit Libanon bereikt? ZemZem zette drie artikelen over Libanon integraal op de de website om de bredere context van…
Vertalen en hervertalen: Mannen in de zon, klassieker in wording in het Nederlandse taalgebied
Mannen in de zon, het bekendste werk van de Palestijnse auteur en activist Ghassan Kanafani, werd in het najaar van 2023 voor een tweede maal naar het Nederlands vertaald. Waarom…