De Joodse gemeenschap van Irak heeft een rijke en levendige geschiedenis en culinaire tradities zijn een fascinerende manier om hier meer over te weten te komen. De culinaire tradities van de kosmopolitische Joodse gemeenschap in negentiende- en twintigste-eeuws Bagdad werden niet alleen gekenmerkt door de conventies van Joodse feestdagen en spijswetten, maar ook door contact met India, Turkije en zelfs de Britse kolonisten. In dit smakelijke artikel introduceert Sasha Goldstein-Sabbah de highlights van de bijzondere Iraaks-Joodse cuisine en de symboliek die er vaak achter zit.
Gepubliceerd in 2024/1 Een kijkje in de keuken
De Iraaks-Joodse keuken was over het algemeen conservatief van aard: recepten werden van generatie op generatie overgedragen en strikt opgevolgd. Wanneer we echter dieper in de Iraaks-Joodse eetcultuur duiken, wordt duidelijk dat die niet alleen sterk is beïnvloed door het kasjroet, de Joodse voedselwetten, maar ook door de kosmopolitische aard van deze historische gemeenschap en haar banden met het Indisch subcontinent. De geschiedenis van de Iraaks-Joodse keuken is tekenend voor zowel de verankering van de millennia-oude Joods-Iraakse gemeenschap als haar kosmopolitische banden over de hele wereld.
Verder lezen? Bestel het nummer in onze webshop.