Fausia S. Abdul is geboren en getogen in een Caribisch gezin in Nederland. Na een zoektocht naar haar Indiase en Levantijnse voorouders kwam zij in contact met familieleden in Egypte. In dit stuk werpt zij licht op de culinaire invloed van opeenvolgende migratiestromen vanuit de Levant naar het Caribisch gebied.
Gepubliceerd in 2024/1 Een kijkje in de keuken
Op mijn negentiende bracht ik zoals elke zomer een bezoek aan Caïro. Dit keer had ik besloten om Caribisch te koken voor de familie. Nadat ik de hele dag geplaagd was dat niemand het lekker zou vinden, serveerde ik zenuwachtig de schalen gehaktballetjes en versgebakken plat brood. Aan de eettafel wisselden nieuwsgierigheid en scepsis elkaar af. Het zag er bekend uit, maar smaakte het ook hetzelfde? Na de eerste hapjes vulden uitroepen van verrassing en erkenning de ruimte: ja, ik hoorde er toch bij. De smaak beviel zo goed dat de tongen loskwamen. Al etend en pratend kwamen verhalen over Levantijnse voorouders op tafel, over hoe ze in Egypte en de Cariben terechtgekomen waren, over onze gemengde culturele achtergrond, en de unieke verwevenheid van culturen in de Cariben.
Deze eenvoudige gehaktballetjes volgens geheim recept vertellen de geschiedenis van de Arabisch-Caribische identiteit. Het is een verhaal over aanpassingsvermogen en integratie dat terug te zien is in de Caribische keuken.
Verder lezen? Bestel het nummer in onze webshop.