Rumi’s verhaal ‘De concubine en de koning’ is vreselijk populair. Volgens Zhinia Noorian wilde Rumi de lezer het belang van geduld in de zoektocht naar pure liefde laten inzien. Hoewel pure liefde, oftewel de Goddelijke Liefde, niet snel gewonnen kan worden, zal die altijd langer voortduren dan de aardse kortstondige liefdes.
Gepubliceerd in 2023/2 Rumi
Een verhaal over verlangen, liefde, macht en moord klinkt niet direct als materiaal voor een didactische en spirituele boodschap. Toch is dat het geval bij ‘De concubine en de koning’, een van de bekendste verhalen uit de Masnavi waarmee Rumi zijn mystiek-didactische boodschappen aan zijn lezers probeert over te brengen. Het verhaal van Rumi bestaat uit tien delen waarin vier personages de hoofdrol spelen: de koning, de concubine, de goudsmid en de Goddelijke arts. Het verhaal speelt zich af aan het hof van de koning.
Verschillende elementen uit Rumi’s verhaal over de concubine en de koning zijn terug te vinden in het werk van vroegere auteurs. Een voorbeeld is de manier waarop de geliefde van de koning geneest. Volgens de Iraanse Rumi-specialist Foruzanfar zien we soortgelijke behandelingen terug in andere bronnen, waarvan de oudste teruggaat tot de negende eeuw.1 Zo beschrijft het boek Ferdows al-hekma (‘Het paradijs van wijsheid’) van de Perzische arts Ali ibn Sahl Rabban Tabari (ca. 808-864) een vergelijkbare methode. Dezelfde behandeling komt ook voor in het boek Chahar-maqala (‘De vier verhandelingen’) van Nezami Aruzi Samarqandi (elfde eeuw).
Verder lezen? Bestel het nummer in onze webshop.