Koerdische families hebben honderdduizenden dollars betaald om hun zonen terug te kopen die zich hadden aangesloten bij de islamitische terreurgroep IS. Een verslag van Judit Neurink vanuit de Iraaks-Koerdische hoofdstad Erbil.
Gepubliceerd in 2015/2 De Koerden
Sinds 2012 kozen zeker duizend Koerden de zijde van IS, van wie de helft afkomstig is uit de Iraaks-Koerdistan. Volgens berichten uit de Koerdische regio betaalden ouders bedragen die opliepen tot 170.000 dollar aan tussenpersonen die hun zonen opspoorden en hen vrijkochten. Een voormalige minister zou 100.000 dollar voor zijn zoon hebben betaald — wiens broer overigens aan de zijde van de Koerdische peshmerga tegen IS vecht. De peshmerga verloren in twee jaar zo’n 1600 man in die strijd, tegenover naar schatting 26.000 aan IS-zijde. Mariwan Naqshbandi, woordvoerder van het Koerdische ministerie van Religie in Erbil, zegt dat ouders die hun zonen terughalen daarbij nauw samenwerken met de Koerdische veiligheidsdienst. Overigens zijn ook veel ontvoerde yezidi-vrouwen die uit het kalifaat van IS zijn bevrijd, vrij doordat hun familieleden hen van IS-strijders kopen. De bedragen daarvoor zijn lager, oplopend tot dertigduizend dollar per vrouw.
Naqshbandi vertelt dat toen Mollah Shwan, een salafistische imam uit de Iraaks-Koerdische hoofdstad Erbil, zich begin vorig jaar aansloot bij de islamitische terreurgroep IS, bij de Koerdische regering alle alarmbellen afgingen. Tot dan was er nauwelijks aandacht voor de aantrekkingskracht van IS op Koerden, wier peshmerga immers juist een vooraanstaande rol speelde in de strijd tegen die groep. Al snel na zijn vertrek kwam de imam in beeld op video’s die IS verspreidde, waar hij Koerdische gegijzelden tergde, die in oranje jumpsuits vastzaten in kooien.
Verder lezen? Bestel het nummer in onze webshop.