2007/3 Dé Koran bestaat niet

Mythe en angst

Hoofdredactioneel

Zullen we ooit nog wat horen van Ehsam Jami, nu hij zijn PvdA-raadszetel in Leidschendam-Voorburg heeft moeten opgeven? In maart zullen we het weten, want dan moet zijn film over afvalligheid af zijn. Inmiddels heeft hij zich gedistantieerd van het artikel dat hij samen met Geert Wilders schreef voor de opiniepagina van de Volkskrant waarin zij de profeet Mohammed met Adolf Hitler vergeleken. Maar vergelijkbare uitspraken over Mohammed en de koran als fascistisch en gewelddadig zijn wel vaker te horen in het islamdebat. Het moet voor de islamcritici een geruststelling zijn dat volgens onderzoek van het Sociaal- en Cultureel Planbureau Nederlanders nog steeds negatiever over moslims oordelen dan bijvoorbeeld Fransen, Britten en Amerikanen, ook al was dat verschil enkele jaren nog groter.

Wellicht is het overdreven te stellen zoals de Volkskrant doet dat wie de vraag stelt ‘wie is er bang voor de islam?’ steevast het antwoord krijgt ‘wie niet?’ Maar zolang een in het parlement gekozen politicus roept dat de koran een fascistisch boek is waarin tot geweld wordt opgeroepen en daarom verboden moet worden, zal het antwoord niet snel veranderen in ‘ik niet’. Het is maar de vraag of de voorman van de Partij voor de Vrijheid de koran ooit gelezen heeft, zoals ook GroenLinks politica Naima Azough zich in deze ZemZem afvraagt. Islamoloog Ruud Peters schrijft in dit nummer dat je het pleidooi van Wilders voor een algeheel verbod op de koran kunt afdoen als een uiting van moslimhaat en xenofobie uit de bekende hoek, maar dat zijn vooronderstellingen door vele deelnemers aan het Nederlandse islamdebat worden gedeeld. Veel uitspraken over de koran zijn gebaseerd op de veronderstelling dat moslims leven naar de letter van de koran. Zoals ook de bijdragen in deze ZemZem aantonen hebben moslims door de eeuwen heen de koran op allerlei manieren gelezen en in daden omgezet. 

Met één mythe kan sowieso worden afgerekend. De vrees voor een ontwrichtende ‘tsunami’ van moslims is volstrekt ongegrond. Onderzoeker Joop de Beer van het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut heeft becijferd dat in 2050 9 procent van de Nederlandse bevolking moslim is. Dat is nu 5 procent. Ook blijken er geen miljoen moslims in Nederland te zijn, zoals nu vaak in debatten geroepen wordt, maar ‘slechts’ 750 duizend. 

Of het wat uit zal maken voor al die Nederlanders die bang zijn voor de islam is maar de vraag. Helaas schijnt ons brein geen onderscheid te maken tussen reële en irrationele angst. 

Verder lezen? Dit nummer is helaas uitverkocht, maar u kan het nummer binnenkort digitaal aankopen via de webshop.

Hoofdredactie
Paul Aarts, Jurgen Maas en Annemarike Stremmelaar 

Redactie
Dirk van Andel, Sultan Gün, Meltem Halaceli, Danielle Kroes, Fadi Hirzalla, Umut Kibrit, Mounir Lahzami, Joas Wagemakers en Robbert Woltering 

Eindredactie
Jurgen Maas en Robbert Woltering

Aan dit nummer werkten mee
Al Galidi, Rachid Aoulad Abdellah, Farid Boussaid, Rik Delhaas, Michel Hoe bink, Dennis Janssen, Martijn de Koning, Richard van Leeuwen, Anja Meulenbelt, Martijn Oostra, Ceylan Pektaş-Weber, Ruud Peters, Umar Ryad en Frank Slijper 

In deze ZemZem

De koran bestaat niet
Inleiding
Robbert Woltering
6

Het Woord van Mohammed 
Abdolkarim Soroush over de koran 
Interview 
Michel Hoebink
9

De koran in het Nederlandse islamdebat 
Wetenschap
Ruud Peters
14

De koran in het hedendaagse islamitische denken 
Wetenschap 
Richard van Leeuwen 
21

Islamitisch feminisme 
Analyse 
Ceylan Pektaş-Weber
31

De koran van …
…Ahmed Marcouch
…Naima Azough
…Haci Karacaer
Interviews 
Umar Ryad 
38

De tweede boodschap van de koran
Moslimhervormer Mahmud Taha
Portret 
Michel Hoebink 
47

De vijanden van soera 60
Wetenschap 
Joas Wagemakers 
54

De koran op het internet
Websites 
64

Stilte op de Dam 
Opinie
Sultan Gün
68

Brief aan een verre vriend 
Column 
Al Galidi 
72

Bagdad aan de Indische oceaan
Essay 
Rik Delhaas
74

De ‘godfather’ van de jihad 
Abu Mohammed al-Maqdisi
Portret 
Joas Wagemakers 
79

Terug naar Gaza 
Reportage 
Anja Meulenbelt
86

De koning als arbiter 
Verkiezingen in Marokko
Analyse
Farid Boussaid
94


Literatuur

Het intellectuele bankroet van het islamdebat 
Ehsan Jami, Het recht om ex-moslim te zijn
Fadi Hirzalla 
98

Gifgas en geopolitiek
Joost R. Hiltermann, A Poisonous Affair—America, Iraq, and the Gassing of Halabja 
Frank Slijper 
102

De twee zielen van Iran
Eefje Blankevoort, Stiekem kan hier alles Iran
Jurgen Maas 
106

Signalementen 
Danielle Kroes & Mounir Lahzami 
109

Noten & literatuurverwijzingen 
120

Verder lezen

Wat leuk dat u geïnteresseerd bent in ZemZem!

Vaste lezer worden? U kunt in onze webshop een jaarabonnement afsluiten (22,50 per jaar). Ook kunt u hier losse nummers bestellen.