De Osmaanse erfenis
Hoofdredactioneel
Op 19 januari werd de Turks-Armeense journalist Hrand Dink vermoord. Dink, hoofdredacteur van het weekblad Agos, kwam openlijk uit voor zijn standpunt dat de Osmaanse regering tijdens de Eerste Wereldoorlog genocide had gepleegd op de Armeense bevolking van het rijk. Deze moordaanslag toont aan dat het Osmaanse verleden niet voorbij is. Niet in Turkije, maar ook niet in Nederland en elders in Europa, waar de discussie over deze periode in de Osmaanse geschiedenis voortduurt. Ook voor- en tegenstanders van de toetreding van Turkije tot de Europese Unie voeren argumenten aan die ze ontlenen aan een ver verleden van Verlichting en Kalifaat. Met het themakatern ‘De Osmaanse erfenis’ brengt ZemZem de actualiteit van de Osmaanse nalatenschap in kaart.
Ook in het Midden-Oosten en op de Balkan wordt nog altijd gestreden over het historische recht er te wonen en te heersen. Na het uiteenvallen van het Osmaanse Rijk, dat vele volkeren en religies verenigde, ontstonden natiestaten met grote minderheden. Al deze landen hebben een lange geschiedenis van volksverhuizing en etnische zuivering achter de rug. De meeste kampen nog altijd met de problemen die een heterogene bevolking met zich meebrengt. De lezer hoeft alleen maar te denken aan Libanon, Irak, en wederom Turkije.
Het is nu nauwelijks meer voor te stellen dat voordat de Eerste Wereldoorlog begon het geenszins een uitgemaakte zaak was hoe de kaart van het Midden-Oosten, Klein-Azië, en Zuidoost-Europa er uit zou komen te zien. In dit nummer onder andere artikelen van drie jonge auteurs over de periode rond de Eerste Wereldoorlog, waarin de verschillende etnische en religieuze groepen allen hun eigen dromen koesterden over een betere toekomst.
De kosmopolitische geschiedenis van het Osmaanse Rijk blijft ondertussen tot de verbeelding spreken en vormt een bron van inspiratie voor Franse, Britse en Duitse, maar ook Turkse en Arabische schrijvers. Nobelprijswinnaar Orhan Pamuk is beroemd geworden vanwege zijn verwerking van het verleden in zijn romans. Zijn populariteit in Europa bewijst dat die fascinatie gedeeld wordt door het Europese lezerspubliek. Maar ook in Turkije zelf is sprake van een zekere nostalgie naar dat verleden, waarbij ook de minder mooie kanten van de geschiedenis soms weer aan het licht komen. Omdat die het beeld van de Osmanen soms dreigen te overschaduwen in dit nummer ook aandacht voor de rijke kunst en cultuur van het Osmaanse Rijk.
Verder lezen? Dit nummer is helaas uitverkocht, maar u kan het nummer binnenkort digitaal aankopen via de webshop.
Hoofdredactie
Paul Aarts, Jurgen Maas en Annemarike Stremmelaar
Redactie
Sultan Gün, Meltem Halaceli, Danielle Kroes, Fadi Hirzalla, Mounir Lahzami, Roel Meijer en Robbert Woltering
Eindredactie
Jurgen Maas en Annemarike Stremmelaar
Aan dit nummer werkten mee
Al Galidi, Eefje Blankevoort, Petra de Bruijn, Marjo Buitelaar, Anna Bukhari, Jae Klaasen, Richard van Leeuwen, Umar Ryad, Jan Schmidt, Sytske Sötemann, Fenneke Sysling en Erik Jan Zürcher
In deze ZemZem
De Turkse schaar
Jurgen Maas & Annemarike Stremmelaar
6
Istanbul, een stad vol monumenten
Jan Schmidt
8
Reisgenoten en wijnschenkers
Sytske Sötemann
22
Macht en hartstocht in Istanbul
Richard van Leeuwen
31
De miniatuur als detective
Petra de Bruijn
42
Het verkrampte nationalisme voorbij?
Jan Schmidt
54
Memoires van mijn grootvader
Meltem Halaceli
66
Van officier tot publicist en wapenhandelaar
Umar Ryad
74
Islam en propaganda in de Britse en Nederlandse pers
Fenneke Sysling
84
De Osmaanse erfenis Arabische Midden-Oosten
Richard van Leeuwen
94
Turks secularisme in historisch perspectief
Erik ]an Zürcher
106
Proost in de trein
Al Galidi
114
Ik schrijf uit liefde, niet uit afkeer’
Anna Bukhari
116
Politiek is vergankelijk, kunst blijft
Eefje Blankevoort
122
Che Guevara van de jihad
Yusuf al-Ayiri
Roel Meijer
126
Literatuur
Fouad Laroui
Over het islamisme. Een persoonlijke weerlegging
Marjo Buitelaar
132
Wat wil de dader?
Renate van der Zee, Eerwraak in Nederland
Annemarike Stremmelaar
136
Een herhaling van zetten
Norman Finkelstein, De drogreden van het antisemitisme-Israël, de VS en het misbruik van de geschiedenis
Jae Klaasen
141
Signalementen
144
Noten
160